İletişim için mail atınız. Sadece siparişleriniz için Tel: 506 263 98 08|siparis@etoburbitkim.com
Sinek Kapan Saksı Seçimi ve Değişimi2017-04-09T19:13:49+00:00

Sinek Kapan Saksı Seçimi

Her bitkide olduğu gibi sinek kapan bitkiniz için doğru büyüklükte saksı seçmek önem arz etmektedir. Küçük boy bitki, büyük saksıda aynı şekilde büyük boy bitki de küçük boy saksıda sıkıntı  çekebilir. Yeterli büyüklükte saksı seçimi sinek kapan bitkinizin daha mutlu olmasını sağlıyacaktır. Etçil bitkiniz doğru büyüklükteki saksıya ekildiğinde daha sık çiçeklenecek ve daha hızlı çoğalacaktır. Genellikle uzunluğu yeterince iyi olan sakılarda kökler suya ulaşmak için daha fazla büyümek isteyecekleri için daha hızlı gelişecektir. Ama çok fazla derin bir saksı kullanırsanız da bu sefer etobur bitkiniz suya ulaşamayacaktır.

Tohumdan yetiştireceğiniz zaman 6 santimlik bir saksı yeterli gelebileceği gibi bitki büyüdükçe saksı derinliği artırılmalıdır. 10 santim civarı derinlikteki saksılar, yetişkin bir sinekkapan bitkisinin kök gelişimi için yeterli olacaktır.

Plastik saksılar genellikle bulması kolay ve ucuz saksılardır. Bu saksılar kil saksılar gibi çözünmediğ için sinek kapan bitkiniz için idealdir. Ama, birçok plastic saksı koyu renkte ve bu yüzden çabuk ısınmaktadır. Bu da aşırı sıcak havalarda toprağın sıcaklığı hızlıca yükseltebilir. Bu şekilde bitkiniz büyüyebilir ama saksınızı sıcaklık değişimlerinden koruyabilirseniz etçil bitkiniz daha hızlı büyüyecektir.  Eğer bulabilirseniz beyaz saksılara ekmenizde fayda var.

sinek kapan saksısı
venus fly trap saksısı
sinek kapan saksı değişimi

Sinek Kapan Saksı Değişimi

Aslında sinekkapan saksı değişimi  oldukça basittir. Etçil bitkinizi bulunduğu saksıdan çıkartın, kök etrafındaki toprağı temizleyin ve yeni saksıya dikin.  Aşağıda daha detaylı ve daha sağlıklı nasıl saksı değişimi yapacağınızı bulabilirsiniz.

  • Hazırladığınız toprak karışımını seçtiğiniz saksıya doldurun ve çok hafifçe bastırın. Saksınızın ortasına  kökün ve rizomun girebileceği bir delik açın. Rizomun (soğanın) sığabilmesi için açtığınız deliğin tepesindeki boşluğun, aşağısındaki boşluktan daha fazla olduğundan emin olun.
  • Sinekkapanınızın bulunduğu saksıyı hafifçe yanlardan sıkın böylelik bitkinizin saksıdan çıkması daha kolay olacaktır. Yavaşta saksıyı ters çevirin ve bu sırada toprağın üzerinden bitkinizin düşmemesi için tutun. Venus bitkiniz saksıdan çıktıktan sonra kökün etrafındaki eski toprağı yavaşça temizleyin. En basiti kökü, saf su bulunan kaba sokarak eski topraktan arındırabilirsiniz.
  • Bitkinizin rizomunu tek elinizde tutun. Diğer elinizle de bitkinizin kökünün, saksıda açtığınız deliğe girmesini sağlayın. Bitkinizin kökünün olabildiğince düz bir şekilde derine inmesini sağlayın. Rizomu toprak içinde kalacak şekilde aşağıya kadar indirin.
  • Rizom yeterince toprağın içine girdikten sonra toprakla rizomu kapatın. Daha sonra hafifçe toprağı bastırın ki rizomun toprağın içinde kaldığından emin olun. Sinekkapanınızı çok fazla derine ekmeyin ama rizomun beyaz kısmının tamamen toprakla kaplı olduğuna emin olun.
  • Saksınıza yerleştirdikten sonra sinekkapanınızı sulayarak kökün üzerindeki şoku azaltabilirsiniz ayrıca topraktaki hava kabarcıklarının yok olmasını sağlayabilirsiniz. Sulamayı yaparken dikkat edin ki tüm perlit ve silika kumu yüzeye çıkmasın.